петък, 29 юни 2007 г.

Euro-video-bridge


PR Academy - Учебна PR агенция към БСУ

Euro-video-bridge (a project of PR Academy)

I. ЦЕЛИ
1. Привличане вниманието на българската и световната общественост към проблема с петте български медицински сестри осъдени несправедливо на смърт в Либия.
2. Привличане вниманието на студентите в Бургаския свободен университет към проблема с петте български медицински сестри осъдени несправедливо на смърт в Либия.
3. Привличане вниманието на българската общественост към БСУ в контескт на модерен, социално ангажиран университет.
4. Отбелязване по уникален начин присъединяването на България към Европейския съюз.

II. ЦЕЛЕВИ ПУБЛИКИ
1. Студенти/ преподаватели на БСУ
2. Граждани на България и ЕС

III. СИТУАЦИОНЕН АНАЛИЗ
На 01 януари България ще е вече член на Европейския съюз и дългоочакваният момент ще бъде отпразнуван подобаващо в цялата страна. В навечерието на тази важна за страната ни дата, в Либия, пет български медицински сестри са осъдени за втори път на смърт, въпреки доказателствата за тяхната невинност.
Предизвикателството пред студентите от БСУ и PR Academy е да използват факта, че на 01.01.2007г. фокусът на света е насочен към България, и възползвайки се от това, да дадат повече гласност в подкрепа на националната кауза за завръщане на петте медицински сестри в България.

IV. СТРАТЕГИИ
1. В деня на присъединяването на България към Европейския съюз (ЕС), да се съсредоточи вниманието на студенти и граждани България и чужбина (Азорските острови) към нелепите присъди на българските медици в Либия.
2. Да се утвърди БСУ като модерно европейско висше училище.
3. Да се предизвика засилено медийно отразяване.

V. ТАКТИКИ
1. Избира се разговорът по “евровидеомоста” да се проведе точно с кампуса на University of the Azores, разположен в град Понта Делгада, като една от най-западните академични точки на ЕС.
2. Отправяне на взаимни покани по време на виртуалната среща за академичен обмен между студентите от двата университета.
3. Всички участници и гости на събитието носят лентичка “Не сте сами”. Такива имат и представителите на Азорския университет.
4. Стартиране на благотворителна кампания с “Ковчежето на PR Academy”, която има за цел събиране на средства за подобряване условията в либийските болници.
5. Привличане на Нели и Звезди от шоуто “Survivor BG”, които да поставят началото на благотворителната инициатива.
6. Съдействие от Българския червен кръст, който да спомогне за това, благотворителната инициатива да достигне своята крайна цел.

VI. ОПИСАНИЕ
Няколко часа след присъединяването на България към ЕС, в атриума на БСУ, PR Academy осъществява най-далечния официален разговор, провеждан в рамките на европейската общност. Чрез видеомост студентите от висшето училище в Бургас, град разположен на Черно море и представител на най-източната граница на ЕС, се свързват със своите колеги от University of the Azores в град Понта Делгада, на разстояние над 4850 км.
Разговорът се провежда между студентка “Връзки с обществеността” от БСУ и председателката на студентския съвет на португалското висше училище. По време на разговора младежите се поздравяват с настъпилата 2007 г. пред академичното ръководство, преподаватели и гости в атриума на университета. Разменят се покани за академичен обмен, презентират се културните ценности на двете страни.
В специално обръщение студентите от агенцията, призовават своите колеги от Азорските острови за гласност и организиране на всеобща подкрепа в Португалия за нашите медици в Либия. Нели и Звезди от “Survivor BG” поставят началото на благотворителната инициатива, с която се цели набиране на средства за подобряване на условията в либийските болници. “Ковчежето на PR Academy”, което е символичната дарителница, трябва да обиколи първо университетите в България, след това висшите училища в Европейския съюз и да достигне университета на Азорските острови. Със съдействието на Българския червен кръст средствата трябва да бъдат предадени на Червения полумесец, който работи активно за подобряване условията в либийските болници.

Специални гости:
Соломон Паси - председател на ПК по външна политика и член на настоятелството на БСУ, Георги Георгиев - почетен консул на Украйна в Бургас, Нели и Звезди - от “Survivor BG”; ръководството на БСУ.

VII. РЕЗУЛТАТИ
1. Медиино отразяване: събитието е отразено както в регионален така и в национален мащаб. На местно ниво Евровидеомоста е отразен от телевизиите М-SAT, TV-MIX, Канал 0. Преди и след събитието се появяват и 7 статии във вестниците “Местен 24 часа”, “Морски труд”, “Черноморски фар” и в студентския вестник “Студентски страсти”.В национален план събитието е отразено в централните новинарски емисии на bTV и NOVA. Над 50 интернет портала публикуват информация за мероприятието.
2.Помощи за подобряване на условията в либийските болници: събраните парични средства в БСУ само за няколко дни надвишават 900лв.

VIII. БЮДЖЕТ
Проектът е реализиран изцяло в рамките на материалната база на БСУ. Разходите за нуждите на проекта са сведени до минимум – рекламни материали и кетъринг. Сумата не надвишава хиляда лева.

Няма коментари: